De eerste ISSA outcross, wij stellen u voor: BOEKE

Na vele maanden onderzoek en discussies met verschillende
rasverenigingen presenteert de International Shiloh Shepherd Alliance met trots de eerste outcross reu die in Nederland gebruikt zal worden om de genetische diversiteit van ons ras te verbeteren.
Boeke is een Wetterhoun/Poedel kruising F1 (eerste generatie), hij is het resultaat van een outcross programma uitgevoerd door de rasvereniging van de Wetterhoun in Nederland, de NVSW, om de genetische diversiteit van hun eigen ras te vergroten.

Door een F1 te gebruiken hebben we het voordeel van een zeer uitgebreide afstammingscontrole en gezondheidsdata die zijn samengesteld van zowel de Poedel en de Wetterhoun die gekruist zijn en het hele F1 nest. Dit omvat drie generaties die vrij zijn van hartafwijkingen en data van 10 of meer generaties van de lijnen hierachter. Van alle negen pups in het nest van Boeke zijn de heupen en ellebogen röntgenologisch getest en alle honden hadden een goede beoordeling. Dit is precies het type LMX informatie waar het ras op gebouwd is. Klik hier voor meer info over de Shiloh Shepherd gezondheidstesten.

Hoe meer nestgenoten goede heupen hebben, hoe groter de kans dat een hond zelf goede heupen zal doorgeven.

In de eerste plaats is het doel van deze outcross het vergroten van de genetische diversiteit van ons ras. Omdat de genenpoel steeds kleiner wordt, hebben honden in de genenpoel steeds vaker dezelfde genen. Verdubbeling van genen op bepaalde plekken is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen bij rashonden. Onze genetische diversiteitstest, uitgevoerd door UC-Davis, bevestigt dat onze genenpoel beperkt is. De ISSA Shiloh Shepherd populatie heeft zelfs de kleinste genenpoel van alle rassen die UC Davis tot nu toe heeft getest. Dit zien wij terug in het steeds vaker voorkomen van gezondheidsproblemen.

Wanneer we het hebben over genetische diversiteit focussen we op twee specifieke delen van het DNA. Individuele honden delen het grootste deel van hun DNA, maar allelen van STR loci weerspiegelen verschillen tussen honden en rassen. Deze loci worden gebruikt in afstammingstesten en voor forensisch onderzoek. Omdat meer verschillen tussen individuen van een ras betekent dat er minder inteelt is, willen we nieuw genetisch materiaal aan onze populatie toevoegen en dus ook nieuwe STR allelen.

Verder zijn er grote groepen genen die DLA haplotypes worden genoemd, dit zijn verschillende genen die samen als een blok overerven. Het is bewezen dat deze genen een grote impact hebben op het immuun systeem. Een tekort aan diversiteit in het DLA kan tot auto-immuunziektes leiden en specifieke ziektes in honden worden geassocieerd met een zwak immuunsysteem (voorbeelden hiervan zijn Pannus, Exocriene Pancreas Insufficientie, diabetes evenals enkele kankersoorten). We willen graag meer DLA haplotypes toevoegen aan de genenpoel zodat volgende generaties over genoeg diversiteit beschikken.


In lijn met de genetische diversiteitstest die is uitgevoerd met een groot deel van de ISSA fokhonden, is ook Boeke getest op genetische diversiteit. Zijn resultaten waren zelfs beter dan we hadden gehoopt. Boeke brengt vier volledig nieuwe DLA haplotypes en een significant aantal nieuwe en zeldzame STR allelen. Geen van de DLA haplotypes die hij draagt, wordt in verband gebracht met ziektes die bekend zijn bij de Grote Poedel.


Velen hadden verwacht dat er weer een Duitse herder of een ander soort herder gebruikt zou worden voor deze outcross. Maar na veel wikken en wegen (en kijken naar wetenschappelijk onderzoek) hebben we besloten dat de gewenste diversiteit alleen bereikt kan worden door een totaal ander ras te gebruiken. (zie "Why not a GSD?)

Ondanks dat Boeke er niet uit ziet als een Shiloh Shepherd heeft hij veel te bieden qua structuur en karakter. Deze outcross geeft genen voor brede/stevige lichamen, correcte hoekingen, brede hoofden en brede snuiten van de Wetterhoun, en voegt het sociale, intelligente en will-to-please karakter van de Poedel toe. Hij brengt ook een kortere lichaamsverhouding zonder veel hoogte te verliezen en versterkt veel van onze Shiloh eigenschappen.

Net als bij elke toevoeging van genen komen er ook minder gewenste eigenschappen mee in het genenpakket. Een van de grootste obstakels die we met deze outcross zullen zien zijn de hangende oren, het zal twee tot drie generaties duren om de oren weer kleiner en staand te fokken.

Het tweede punt is de krulstaart die enkele generaties zal kosten om weer weg te fokken. Staartaanzet kan in twee generaties hersteld worden als de F1 honden gepaard worden aan honden met langere croups die hun staart laag dragen en een goede aanzet hebben. Het teefje dat we hebben gekozen voor Boeke is op beide punten sterk. Nederland heeft ook veel honden met sterke, kleine, staande oren die in toekomstige generaties gebruikt kunnen worden om ons Shiloh type terug te krijgen.

Het gen voor baard dat Boeke meebrengt is een dominante eigenschap, in de F2 en F3 generaties kunnen we selecteren voor de traditionele Shiloh vachten. Zowel de Wetterhoun als de Poedel hebben een dubbele vacht (net als onze Shilohs) dus onze prachtige dubbele vacht zal niet verloren gaan.

Het is de bedoeling om met deze outcross selectief nieuwe genen aan de genenpoel toe te voegen in kleine hoeveelheden zodat het type van de Shiloh zo min mogelijk verandert. Met elke generatie hopen we, door genetisch onderzoek, de unieke genen te blijven volgen en we zullen ons best doen deze te bewaren en te verspreiden in de genenpoel. Door deze aanpak kunnen we de gewenste diversiteit behouden en selecteren op ons Shiloh type.

We zijn ontzettend enthousiast over deze volgende stap in de Shiloh-geschiedenis. Een gedurfde stap die ons ras meer gezondheid door diversiteit zal geven. Een stap die onze geliefde Shiloh voor vele jaren bij ons zal houden.

ISSA Shiloh Shepherds, SSCN, Alle rechten voorbehouden 2018
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin